Elérhetőség

Ha van egy iskolai története, és szívesen megosztaná másokkal is, akkor:

----------------------------------------

iskola.blog.hu@gmail.com

Facebook

Ismét előtérbe kerültek a pedagógusok annak kapcsán, hogy Matolcsy Miniszter úr közel 400 milliárd forintos megszorítást jelentett be. Általában az utóbbi években megszokott forgatókönyv jön elő a pedagógusokkal kapcsolatban. Bejelentik, hogy változás lesz, majd mégsem úgy ahogy, aztán nulla közeli vagy nulla változás realizálódik. Ez a mi valóságunk 2008 óta. Az utóbbi 10-15 évben sokszor megszokhattuk, hogy csoportok sztrájkokkal kényszerítenek ki bizonyos eredményeket. Ezzel kapcsolatban az jutott eszembe, hogy mivel a sztrájkok kezdeményezői általában állami alkalmazottak (legalábbis ezek tudnak hatalmas tömegeket megmozgatni) ezért az ilyen akciókkal egymás elől vesszük el a kenyeret. Mert ha mondjuk a vasutasok sztrájkolnak és kapnak béremelést, az a költségvetésben úgy jelentkezik, hogy akkor a többi ágazatnak nem jut. (Vagy ha normálisan gazdálkodnának a kormányok, akkor jutna, csak általában ezt a képet szeretik lefesteni, hogy megosszák a társadalmat)

Mivel én középiskolában dolgozok egy érdekes adat az összehasonlításra:

Középiskolai tanárok átlagjövedelme (2012. június): bruttó 200.946 Ft (KSH adat, forrás itt: https://hirkozpont.magyarorszag.hu/srv/letolt?id=41757399&lang=hu 9. oldal P oszlop)

MÁV dolgozók átlagjövedelme (2012): bruttó 228.717 Ft (Nyílt vonal: http://www.pvdsz.hu/documents/cikkek388szeptember2012.pdf)

A kettő közti különbség: bruttó 27.771 Ft. Igazából az adatok hitelességéért felelősséget nem vállalok és még valóban sok szempontból lehetne elemezni a fizetéseket, de a trendet jól mutatja, hogy a jelen állás szerint nem büszkélkedünk rózsás fizetéssel. És hát a bruttó átlagkeresetről én még csak álmodom, pedig már túl vagyok a 10 év munkaviszonyon és még így is legalább 70.000 Ft-os bruttó keresetnövekedés kellene az átlag eléréséhez. Így akármilyen számítás szerint is nézzük a dolgokat, egy valóban átlagmagyar normális bejelentett állással és nem eltitkolt jövedelemmel igencsak messze van az átlagtól. Ez a magyar valóság!

Címkék: munka tanárok vasút minimálbér béremelés vasutasok átlagjövedelem gazdasági helyzet Matolcsy György MÁV középiskolai tanár vasutas dolgozó

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://iskola.blog.hu/api/trackback/id/tr554830307

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása