Elérhetőség

Ha van egy iskolai története, és szívesen megosztaná másokkal is, akkor:

----------------------------------------

iskola.blog.hu@gmail.com

Facebook

Hogy is képzeljünk el egy tanórát 2012-ben egy szakmunkásképzőben? Nos erre a kérdésre nem egyszerű a válasz! az óra nálunk elméletileg 45 percig tart, de a koncentráció a gyerekek részéről kb. 10 perc (és akkor ez egy abszolút pozitív hozzáállást tükröz!). Az óra első 5-10 perce azzal megy el, hogy beérkezzenek a tanulók. Hiába kell regisztrálni percre pontosan a késéseket, ez sem nagyon érdekli őket. Szóval jó esetben az 5. perc körül elkezdődhet az óra. Ezután jöhetne akár a házi feladat is, de mivel senki nem csinál olyant, már régóta nem is adok. Alapvetően próbálkoztam egy ideig (negatív és pozitív ösztönzés egyaránt, de be kell látni, hogy a jegyek már régóta csak számok egy darab papíron), de már nincs értelme. Szóval kezdjünk neki az órának! Igen ám de nincs a tanulóknak íróeszközük, nincs füzetük, nincs felszerelésük. Ilyenkor jön a tanár és ad mindenkinek egy lapot, hogy legalább valamit tudjanak dolgozni! Az érdemi rész kb. 20 perc, kisebb-nagyobb megszakításokkal. Ebben az időben minden olyan anyagot le kell adni, amit szeretnél, hogy a gyerekek elsajátítsanak, különben vége az órának.

Itt kell megjegyezni, hogy digitális tábla, internetes anyaggal telerakott órák és egyéb érdekességek, Facebookra feltett anyagok is csak 1-1 órát tudnak feldobni, de hát nem lehet mindig ilyen órákat tartani, néha dolgozni is kell!

Mivel szinte semmilyen eszköz nincs a fegyelmezésükre és a munka megkövetelésére így a hatékonyság lényegesen rosszabb mint akárcsak 5 vagy 10 évvel ezelőtt. Az hogy hagyjuk őket szabadon és a jogok oldalát erőltetjük a kötelességek helyett, csak tovább ront a helyzeten. Megoldás?

Várom az ötleteket: iskola.blog.hu@gmail.com

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://iskola.blog.hu/api/trackback/id/tr464862182

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása